pumpa monster

Jätte gulliga Pumpa Monster gjorda av "Chokladbollar" 
täckt med orange sugerpaste och lite grönt på toppen.
Se grund recept på Chokladbollar
här nedan!

spöken buu!

Chokladbollar utklädda till spöken,
täckt med vit sugerpaste.

 

recept
Chokladbollar:

Ingredienser
Receptet gäller för 35 st
 150g Smör, rumsvarmt
1½ dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten eller kallt kaffe
4 dl havregryn
En nypa salt

Gör så här:
Rör ihop smör och socker. Rör i kakao, vaniljsocker,
vatten och havregryn.
Forma runda bollar, rulla i kokosfingor,
pärlsocker ellar annat gott.

 

avhuggna fingrar
gjord av mandelmassa

Jag gjorde dom här blodiga fingrarna förra Halloween till 
USK:s Halloween Disco, det blev förskräckligt nog
ingen hit, ha ha!
Lite för verkliga och läskiga,
men dom smakade super gott i mina
"Taco Semlor Halloween Style"
om man vågar testa, boo!

mini taco semlor
"halloween style"!

Alltså, dom här läskiga "Taco Semlorna" må se 
väldigt äckliga ut, men jag lovar att dom smakar
lika smarrigt som vanliga semlor,
om man blundar, ha ha! 
Tacoskalen har jag gjort av vanlig vetedeg med kardemumma, 
kavlat ut och stansat ut rundlar som jag har naggat lite
före gräddning.
Det tar bara några minuter att grädda,
låt dom svalna, sen är det bara att forma, lägg i bullformar, 
fyll med vispad grädde, avhugget finger och lite rivet
"kött"(färgad mandelmassa!)
Läskigare semla får man leta efter, mohahahaaaaa!!!

chokladkaka brasse style

På bilden har jag toppat min "Brasse-kaka" med
en salt chokladkolasås och karamelliga nötter.
Jag snodde bara ihop en sås på grädde, socker, sirap, kakao, 
vaniljsocker, salt och lite smör i slutet för att blanka av den.
Här följer ett grund recept på hela härligheten,
vilket går att "lägga till eller ta bort", 
det är helt upp till dig!

recept
chokladkaka brasse style:
 

Ingredienser
200 g smör
250 g mörk choklad
3-4 ägg beroende på storlek
1,5 dl strösocker
2 dl brun farinsocker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader sänk till 180 grader när kakan är i ugnen!
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna med högkant.
Smält smör i en kastrull, bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i smöret,
låt det smälta, rör om och låt det svalna lite.
Vispa upp ägg och socker pösigt, rör ner chokladsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver, vamiljsocker, salt och rör ner
till en jämn smet.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 12-13 minuter.
(kakan har en "seg" kladdkaks konsitens)
Låt kakan svalna.
Tips: Skär längder av kakan och plasta in och lägg i frysen,
sen är det bara att ta fram en längd, rippla chokladkolasås över den
och dekorera med med nötter eller dyligt.

 

recept
brigadeiro:

Brigadeiro är en enkel chokladkonfektyr med brasilianskt ursprung
skapad under 1940-talet och uppkallad efter brigadören Eduardo Gomes.
Brigadeiro är Brasiliens nationalkonfektyr.
Brigadeiro görs genom att blanda kondenserad mjölk,
smör och kakaopulver. Smeten värms sedan i en kastrull och
kyls ner, sen formar man små runda bollar, som tryffel och 
sen dekorera med olika toppingar.
Ingredienser
2 burkar kondenserad mjölk (sötad)
2 msk smör
4 msk kakaopulver
ca 2 nypor salt
Gör så här:
Blanda allt i en kastrull och värm upp (strax under kokpunkt)
och under konstant omrörning med en träslev, det får inte bränna i botten!
Det tar ca 10-15 minuter, du märker det när smeten börjar lossa från kanterna, smeten 
börjar att tjockna.
Vill man göra små konfektyrer, då följer man receptet och låter 
smeten stelna i kylen. 
Sen är det bara att forma små bollar/kulor och rulla dem 
i något valfritt strössel och lägg i snygga små formar,
typ ischokladformar, julikt.
Brigadeiro kolasås
För att få en flytande kolasås konsistens på brigadeiron,
så tar man av kastrullen från värmen några minuter innan den tjocknar
och tillsätt några droppar olja, typ rapsolja. 
Låt den svalna något ute i rumstemperatur och häll upp en 
"pipflaska", har du ingen så fyll en spritspåse, sen kan man 
förvara den i kylskåp, men den behöver komma upp i temperatur innan
'användning.
Karamelliga Nötter
Har inget särskilt recept, det är bara att snoihop...
smält lite smör några msk, strösocker(eller annat socker farin, muscovado) sirap, lite vaniljsocker, salt.
sen släng ner dina favorit nötter när "sockret" börjar karamellisera sig, rör om hela tiden och sen 
lägg ut på ett bakpapper för att svalna, kanske sprinkla över lite flingsalt.
Sen är det bara att bryta, hacka, mixa, precis som du vill!

baka baka liten kaka knåda knåda liten bulla...

Det måste alltid finnas en mening en baktanke till saker jag gör, något som lockar, inspirerar eller utmanar mig att skapa. 
Jag oftasts fokuserar på just den specifika sak/grej/person/känsla tills en bild poppar upp i mitt inre och det är den bilden som vägleder mig dit jag vill komma. Recept är något som ibland behövs, men jag bakar helst fritt och ohämmat. Lita på din känsla, seendet, smaklökarna att göra jobbet, det brukar funkar strålande och ibland blir det total haveri(men då gör vi om) va tusan det är bara bakning och det är ju sån grym lycka!


 

min paradtårta jag bakade i
hela sverige bakar 2016

Läs gärna på Bloggen om hur det gick, tankar och känslor!
Bara klicka på tårtan!

“Min hyllning till Gräddtårtan,
Eko Tahiti Vaniljen   och Näske Open”

Tårtbotten
Ugnsform ca 40x30x6,5
Tårtbotten kommer delas på hälften och formas till ovaler.
(här gör man ju lite som man vill)
Klädd med bakpapper.


7 medelstora ägg
360g (4dl) strösocker
120g (2 dl) Vetemjöl
160g (2 dl) Potatismjöl
3 ½ tsk Bakpulver
1 msk vaniljsocker


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker till en vit pösig smet
3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål.
   Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, rör varligt med en slev eller slickepott!
4. Häll i formen, grädda på falsen under mitten ca 20-22 min


Lyxig Eko Tahiti Vaniljkräm:
6 dl mjölk
7 medelstora äggulor
ca 4 cm av Eko Tahiti Vaniljstång eller 1 hel vanlig Vaniljstång
135g (1,5 dl) strösocker
60g (0,75 dl) majsstärkelse
50g mjukt smör


Gör så här:
1. Dela vaniljstången på hälften med en vass kniv och skrapa ut fröna, lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken, koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse luftig med en elvisp, häll över den heta mjölken i äggsmeten under konstant vispning.
3. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och värm försiktigt under konstant vispande(den ska precis nudda kokpunkt) När vätskan börjar tjockna vispa som bara den och ta kastrullen från värmen.
4. Häll över vaniljkrämen genom en sil ner i kall skål, täck den med plastfolie, tryck ner foilen med handen så den ligger i kontakt med krämen, för att hindra kondens, ställ i kylen.


Lyxig Eko Tahiti Vaniljpannacotta
3 dl vispgrädde
2 gelatinblad 3,4g
30g (mindre än 0,5 dl) strösocker
ca 2cm av Eko Tahiti Vaniljstång eller ¾ vanlig vaniljstång


Gör så här:
1.Lägg gelantinbladen i rikligt kallt vatten.
2. Förbered en form som har samma storlek som tårtans storlek, ovalens storlek. klä den med platsfolie och en plastfilm/overhead i botten.
3. Skåra vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg både skal och frön i en kastrull med grädden och strösockret, koka upp, rör om tills sockret har löst sig.
4. Ta kastrullen från värmen, låt den svalna 30 sekunder, ta upp gelatinbladen(låt dom rinna av, ej kramas) lägg ned det i den varma grädden, rör om noggrant tills gelatinet har smält.
5. Häll pannacotta-vätskan i formen, ställ i kylen för att stanna.
Ställ i frysen om man har bråttom.


Mandelknäckflarn Strössel:
gör man tårtan en dag före den ska bjudas på,
då går det utmärkt att lägga ett helt knäckflarn på vaniljkrämen i fyllningen
75g smör
90g (1 dl) strösocker
2msk sirap
2msk mjölk
30g (0,5dl) vetemjöl
30g (ca 0,75 dl) mandelspån


Gör så här:
1Sätt ugnen på 200 grader,
smält smöret i en kastrull, tillsätt övriga ingredienser och rör om, ta kastrullen från värmen när den börja puttra.
2. Häll smeten på ett bakpapper på en plåt och grädda mitten av ugnen ca 7-10 minuter eller tills flarnet har fått härlig knäckig färg.
3. Låt knäckflarnet svalna och stelna, sen puls mixa i enb mixer till önskat resultat.


Limesockervatten
(Sprayas på tårtbottnar och jordgubbar)
3 lime(både skal och juice)
45 g (0,5dl) strösocker
0,5 dl vatten


Gör så här:
1. Riv skal och pressa lime i en kastrull tillsammans med strösocker och vatten, koka upp.
2. Sila vätskan och låt svalna,
sen häll över i en liten sprayflaska.


Montering av tårtan
1.Dela tårtbotten på mitten, eller gör en stor bjudtårta, välj själv vilken form du vill.
Jag gör en oval tårta, formen av ett tennisracket.
2. Skär varje tårtbotten till två bottnar.
3. Spraya varje botten med “Limesockervatten” .
4. Fyll med färska jordgubbar, skurna i bitar med några härliga spray av “Limesockervatten” och nästa lager med den lyxiga vaniljkrämen och strö över med “Mandelknäckflarnströsslet”.
5. Toppa tårtan med den lyxiga Vaniljpannacottan, frösidan uppåt.
6. Garnera tårtan med vispad grädde och mer färska jordgubbar och citronmeliss, gör din egen unika dekoration!


 


 

Varsågod, några inspirations bilder
tills jag börjar få någon typ av ordning
i min skaparbubbla!

mini pavlova  fylld med limecurd grädde toppad med kiwi jordgubbar & citronmeliss

jag älskar kanelbullar

chokladtartelette chokladganache toppad med stora färska hallon

Semmeltårta gjord för konståkningsstjärnor

Födelsedags Pavlovatårta till min Guldklump

baka baka frukostbröd!

En hybrid av en stromboli & mig en härlig kombo!

Rosa macarons tahitivaniljkaramellsmörkräm typ det godaste som finns!

ibland tvingar jag mig att älska göra saker med sugerpaste typ när det är
till halloween disco on ice!

havrekakor är så goda särskilt med spindelnät och nåt oranget på toppen!